Krem z buraków

Krem z buraków

Krem z buraków jest smaczny i w dodatku prosty i szybki w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje tylko ugotowanie warzyw, a resztę czynności zrobimy w mgnieniu oka. Zupę krem z buraków możecie podać z odrobiną śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego oraz posypać świeżym tymiankiem bądź natką pietruszki.

Składniki:

3 buraki średniej wielkości (około 500-600 gram)

1 marchew

1 pietruszka

1 średni ziemniak

1 jabłko

1 cebula

1 łyżka masła

1 łyżeczka soku z cytryny

2 liście laurowe

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz do smaku

dodatkowo:

śmietana

natka pietruszki

 

 

krbr

 

Krok po kroku:

1. Warzywa obrać. Buraki, marchew, pietruszkę oraz ziemniaka pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą tak , aby tylko zakrywała warzywa, dodać liście laurowe, cukier i pół łyżeczki soli. Gotować pod przykryciem przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.

2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle. Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasiennie i pokroić na ćwiartki.

3. Wyjąć z garnka liście laurowe, dodać podsmażoną cebulę, jabłko i sok z cytryny. Zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Zupę krem z buraków można podawać z odrobiną śmietany i posypać natką pietruszki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *