Orientalny krem z ciecierzycą

Zupa o kremowej konsystencji i wyrazistym orientalnym smaku z dodatkiem ciecierzycy. Ciecierzycę dodałam na końcu, po zblendowaniu wszystkich składników, ale jeśli wolicie zupełnie gładki krem to po prostu dodajcie ją wcześniej i zmiksujcie. Do zupy świetnie pasują uprażone ziarna sezamu lub słonecznika oraz orzeźwiające listki mięty.
Składniki:
150 gram soczewicy czerwonej
350 gram ciecierzycy z puszki
1 szklanka bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)
400 mililitrów mleczka kokosowego
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
3 centymetry imbiru
400 gram pomidorów bez skórki
1/2 limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Dodatkowo:
2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu lub słonecznika
kilka gałązek mięty
Krok po kroku:
1. Warzywa obrać. Cebulę, marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać imbir, marchew oraz pietruszkę i smażyć jeszcze około 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.
2. Całość zalać bulionem, dodać pokrojone w cząstki pomidory oraz soczewicę. Gotować 15 minut. Odstawić z ognia i zblendować.
3. Wlać mleczko kokosowe oraz sok z limonki i zagotować krem. Dodać ciecierzycę i ponownie zagotować. Posolić do smaku.
4. Krem można podawać z uprażonymi ziarnami sezamu lub słonecznika oraz listkami mięty.