Orientalny krem z ciecierzycą

Orientalny krem z ciecierzycą

Zupa o kremowej konsystencji i wyrazistym orientalnym smaku z dodatkiem ciecierzycy. Ciecierzycę dodałam na końcu, po zblendowaniu wszystkich składników, ale jeśli wolicie zupełnie gładki krem to po prostu dodajcie ją wcześniej i zmiksujcie. Do zupy świetnie pasują uprażone ziarna sezamu lub słonecznika oraz orzeźwiające listki mięty.

Składniki:

150 gram soczewicy czerwonej

350 gram ciecierzycy z puszki

1 szklanka bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)

400 mililitrów mleczka kokosowego

1 cebula

2 marchewki

1 pietruszka

2 ząbki czosnku

3 centymetry imbiru

400 gram pomidorów bez skórki

1/2 limonki

2 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

Dodatkowo:

2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu lub słonecznika

kilka gałązek mięty

 

 

Krok po kroku:

1. Warzywa obrać. Cebulę, marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać imbir, marchew oraz pietruszkę i smażyć jeszcze około 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.

2. Całość zalać bulionem, dodać pokrojone w cząstki pomidory oraz soczewicę. Gotować 15 minut. Odstawić z ognia i zblendować.

3. Wlać mleczko kokosowe oraz sok z limonki i zagotować krem. Dodać ciecierzycę i ponownie zagotować. Posolić do smaku.

4. Krem można podawać z uprażonymi ziarnami sezamu lub słonecznika oraz listkami mięty.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *