Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Pachnie grzybami! W tym roku jest ich wysyp, dlatego wybrałam się na grzybobranie z moimi chłopakami. Wbrew pozorom wcale się nie nudzili i ochoczo przeszukiwali las. Jak na pierwszy raz całkiem nieźle im poszło ;) Wspólnymi siłami uzbieraliśmy sporo grzybów, więc po powrocie czym prędzej zabrałam się do gotowania.

Na pierwszy ogień przygotowałam niesamowicie aromatyczną i intensywną w smaku zupę grzybową z makaronem. Niezwykle proste, a jakie pyszne danie. Nawet jeśli sami nie chodzicie na grzyby na pewno uda Wam się gdzieś je kupić i ugotować tę smakowitą zupkę ;)

Składniki:

około 400 gram świeżych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)

4 szklanki bulionu warzywnego

2 marchewki

2-3 łyżki śmietany 18 %

sól, pieprz

świeża natka pietruszki lub oregano

makaron do podania np. w kształcie kokardek

 

 

Krok po kroku:

1. Grzyby dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zagotować w 1 litrze wody. Gotować na małym ogniu przez około pół godziny, żeby wywar był intensywny. Dodać bulion i pokrojone w plasterki marchewki. Gotować, aż marchewki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.

2. Do szklanki wlać kilka łyżek zupy i zahartować śmietanę dokładnie mieszając. Wlać z powrotem do garnka i wymieszać.

3. Makaron ugotować. Nałożyć na talerze. Wlać zupę, udekorować posiekaną natką lub listkami oregano. Podawać.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *