Zupa- krem z dyni po tajsku

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym w pikantnej odsłonie, z pewnością rozgrzeje w jesienne i zimowe dni. Jeśli preferujecie łagodniejsze smaki wystarczy zrezygnować z chili. Doskonale komponuje się z krewetkami lub grzankami.
Składniki: (na około 4 porcje)
około 1 kilograma dyni
1 cebula dymka
1/2 papryczki chili
5 centymetrów imbiru
sok z 1/2 limonki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
300 mililitrów mleczka kokosowego
1 szklanka bulionu warzywnego
1 marchew
Dodatkowo:
około 200 gram krewetek koktajlowych
1 łyżka masła
świeża kolendra do posypania
Bierzmy się do pracy:
1. Z dyni usunąć pestki. Dynię i marchew umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę ze szczypiorkiem, czosnek, imbir i papryczkę drobno posiekać. Odłożyć trochę szczypiorku do posypania potrawy.
2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, czosnek, imbir oraz papryczkę. Następnie dodać dynię, marchew i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Odstawić z ognia.
3. Całość zblendować na gładki krem. Ponownie wstawić na palnik. Wlać mleczko kokosowe. Dodać sos sojowy oraz sok z limonki. Zagotować, a następnie odstawić z ognia.
4. Krewetki podsmażyć na maśle przez około 2 minuty.
5. Krem przelać do miseczek. Na wierzchu ułożyć krewetki, posypać szczypiorkiem oraz świeżą kolendrą.