Zupa- krem z dyni po tajsku

Zupa- krem z dyni po tajsku

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym w pikantnej odsłonie, z pewnością rozgrzeje w jesienne i zimowe dni. Jeśli preferujecie łagodniejsze smaki wystarczy zrezygnować z chili. Doskonale komponuje się z krewetkami lub grzankami.

Składniki: (na około 4 porcje)

około 1 kilograma dyni

1 cebula dymka

1/2 papryczki chili

5 centymetrów imbiru

sok z 1/2 limonki

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju sezamowego

3 łyżki sosu sojowego

300 mililitrów mleczka kokosowego

1 szklanka bulionu warzywnego

1 marchew

Dodatkowo:

około 200 gram krewetek koktajlowych

1 łyżka masła

świeża kolendra do posypania

 

Bierzmy się do pracy:
1. Z dyni usunąć pestki. Dynię i marchew umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę ze szczypiorkiem, czosnek, imbir i papryczkę drobno posiekać. Odłożyć trochę szczypiorku do posypania potrawy.

2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, czosnek, imbir oraz papryczkę. Następnie dodać dynię, marchew i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Odstawić z ognia.

3. Całość zblendować na gładki krem. Ponownie wstawić na palnik. Wlać mleczko kokosowe. Dodać sos sojowy oraz sok z limonki. Zagotować, a następnie odstawić z ognia.

4. Krewetki podsmażyć na maśle przez około 2 minuty.

5. Krem przelać do miseczek. Na wierzchu ułożyć krewetki, posypać szczypiorkiem oraz świeżą kolendrą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *